You are here
Второ отвътре Директно Интервюта Новини Образование 

Гимназистите се затрудняват при усвояването на български

От 10 до 21 март е срокът за подаването на заявления за матури при абитуриентите. Каква е подготовката на гимназистите за задължителния зрелостен изпит по български език и литература, провери екип на News 7 в столичното 2-ро СОУ „Емилиян Станев“.

Подготовката за матурата започва още в 8-и клас, когато учениците трябва да усвоят най-важните правописни и граматични норми в българския език, както и да се научат да пишат литературно-интерпретативно съчинение. За съжаление, до завършването на средното си образование голяма част от учениците не овладяват основната материя на родния език.

Статистиката показва, че голям брой от гимназистите не знаят дори броя на буквите в българската азбука. Най-трудното за зрелостниците е усвояването на употребата на пълен и кратък член, малки и главни букви и замяната на звучни съгласни звукове с беззвучни. Те също се затрудняват и при развиването на текст, като най-често допусканата грешка е сбърканият словоред на думите в изречението.

"Ако граматиката би могла да бъде усвоена и се подчинява на някакви строго определени правила, то анализът на литературните произведения е основният проблем, който стои пред тях. Те не познават литературните произведения", коментира Лилия Джунова.

Основната причина за трудното усвояване на езиковите норми е, че правопис, граматика и пунктуация се учат до 8-и клас, след което до 12-и се набляга на стилистиката.

Източник: News7.Bg

Related posts

Leave a Comment