You are here
Второ отвътре Директно Любопитно 

Литературнокритическа статия за романа „Бел Ами” на Мопасан от Борислава Пангалова,10.в клас

Литературнокритическа статия за романа „Бел Ами” на Мопасан

Мопасан е един от най-прочутите представители на социалния реализъм във Франция. Последовател на Гюстав Флобер и Емил Зола, той създава реалистична картина на тогавашното висше общество.
Най-известната творба на Мопасан е романът „Бел Ами”. Самият автор се отъждествява с героя си – често се подписва с това прозвище под своите статии, публикувани във вестниците, за които работи като редактор.
В „Бел Ами” се разглеждат множество общочовешки въпроси: моралния упадък на висшето общество и на обикновения човек, готов на всичко, за да се изкачи по социалната стълбица. Поставен е и проблемът за мъжа-куртизанка, който използва външния си вид, трупайки богатство и слава чрез обожателките си. Тези идеи са характерни за Реализма, при който подобни аспекти от живота и характера на хората се предават максимално достоверно и обективно.
Главен герой в романа е Жорж Дюроа – беден красавец от селски произход, без особено образование, но с големи амбиции. Ставайки редактор в „Ла ви франсез”, той започва борбата си за издигане в обществото. Безскрупулен в мислите и постъпките си, този младеж се възползва от всички жени от висшето френско общество, с които се запознава. Да ги очарова е единствената му способност и той го прави с леко сърце и чиста съвест: няма нищо против Клотилд дьо Марел да го издържа; женейки се за Мадлен Форестие, Дюроа не само получава половината от богатството й, но се възползва от нейния талант, за да се прочуе като редактор. А когато вече не се нуждае от нея, зарязва я, опозорявайки името й пред обществото. Бел Ами прелъстява и съпругата на собственика на „Ла ви франсез”, г-жа Валтер, за да разкрие долните политически сделки във висшето общество. В края на романа дори се жени за дъщеря й, Сюзан, с цел да се сдобие с несметното богатство на момичето.
Но макар главният герой да е лишен от морални ценности, всеки е склонен по някакъв начин да се отъждестви с него, да си представи как би постъпил на мястото на Дюроа. Той дори ни става по-близък с отчаяното си желание за успех, което поражда неговите изобретателност и находчивост. Тези качества изобилстват у младия Жорж. А бедният му произход и високото самочувствие, сами по себе си несъвместими, го стимулират допълнително и го тласкат по пътя на успеха.
С интересни персонажи и свежи интриги, но и с дълбоки философски идеи и ценности, романът на Мопасан ни отвежда право в сърцето на френското общество и ни разкрива тайните както на света около нас, така и тези на собствената ни душевност.

Related posts

Leave a Comment