You are here
Второ отвътре Новини Образование 

МОН въвежда точкова система за оценяване на учениците

Новият държавен образователен стандарт за оценяване на учениците предвижда възможност за оценяване в точки. Става въпрос за националното външно оценяване след 4, 7 и 10 клас, и за държавните зрелостни изпити. Въвежда се скала за преобразуване на оценките, получени в училище, като за отличен (6) се дават 50 точки, за много добър (5) – 39 точки, за добър (4) – 26, а за среден (3) – 15 точки. Оценяването с точки се счита за по-прецизен и точен метод за измерване на резултатите на учениците. Това каза Станимир Цветков – начални отдел в Центъра за контрол и оценка на качеството в училищното образование по време на конференция „Създаване на качествено учебно съдържание в условията новия Закон за предучилищното и училищното образование“, организирана от издателствата „Анубис“ и „Булвест 2000“ на 9 ноември 2016 г. в хотел „Рамада“ в София.

Така най-високият общ бал за влизане в гимназиите след 7 клас вече става 500 точки вместо познатото досега 36.00. Резултатът от ДЗИ в 12 клас ще се изписва в дипломата с оценка, но ще се отбелязват и получените на изпита точки.

На конференцията бяха представени още утвърдените програми по български език и литература и по математика за 5 и 6 клас, както и проектите на програми за гимназиалния етап, които предстои да бъдат подложени на публично обсъждане. Само българска литература е предвидено да бъде изучавана в 7, 10, 11 и 12 клас, съобщи Красимира Александрова – главен експерт по български език и литература към Дирекция „Образователни програми и образователно съдържание“ в Министреството на образованието и науката (МОН). В 8 и 9 клас ще се изучава световна литература от античността до модернизма.

Освен новото учебно съдържание конференцията разгледа и методиката на смесеното обучение и преподаването чрез печатен и електронен учебник. Смесеното обучение пести време на учителя, но преподаването чрез него трябва да е предварително много добре подготвено, каза Маруша Кмет от словенското издателство Рокус Клет. Учебниците не трябва да имат дълги текстове, защото учениците търсят и възприемат все по-кратко съдържание, предупреди преподавателят по ИТ Ангел Ангелов от училище „Сава Доброплодни“ в Шумен.

Все повече българските образователни продукти се издигат на нивото на съвременните очаквания и новите технологии, каза от името на организираторите „Анубис“ и „Булвест 2000“ Николай Табаков. Съвременният учебник вече официално съществува като печатно и електронно издание, въпреки че финансовото обезпечаване на електронното издание все още е отговорност само на издателите, добави той. Да гледаме на образованието като на подготовка за живота, призоваха от Институт „Монтесори България“, чиито представители също взеха участие в конференцията.

Източник: www.actualno.com

Related posts

Leave a Comment