Skip to Content

МОН въвежда външно оценяване на четивната грамотност след пети клас

МОН въвежда външно оценяване на четивната грамотност след пети клас

Be First!

„За първи път тази учебна година за петокласниците ще има външно оценяване на четивната грамотност. То се прави от нашия център за оценка и контрол на качеството в училищното образование. За нас е важно да се види как учениците могат да се справят с информацията”. Това обясни пред „Нова телевизия“ зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева.

Във връзка с идеите за здравословно хранене в училищата тя поясни, че освен от здравните органи, лавките трябва да се контролират и от директорите. Въпросът е обаче какво се случва извън територията на училището.

„Първо трябва да има възпитание на детето от родителите и поведение на цялото общество по отношение на храненето”, на мнение е Кастрева.

Според нея не е добре още в начален етап у децата да се възпитава по-скоро бележкарско отношение към знанието. По думите й е важно да се мотивира развитието на децата.

„В бележника в първи клас учителят трябва да отбелязва своите препоръки към родителя. Във втори и трети клас вече може спокойно да говорим за качествени оценки. Подходът на учителя трябва да бъде индивидуален към всяко дете”, обясни Ваня Кастрева.

Във връзка с разнопосочните мнения за това трябва ли децата, които учат в частни училища, да получават субсидия от държавата, тя обясни, че това е въпрос, който ще се реши в Народното събрание.

„Този текст вече мина и в него се предвижда следваща стъпка, която е в помощ на учениците в частните училища. Новият текст предполага субсидиране, но не изцяло. Все пак наистина въпрос на избор на родителя е дали да избере частното училище”, заяви Кастрева.

Източник: Вестник „Труд“

За Ваня Кастрева:

Ваня Кастрева е родена в София. Завършва история в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Работила е като редактор на документална литература в издателство „Младеж”, както и като учител по история в 119-о училище „Акад. Михаил Арнаудов”. От 1998 до 2006 г. е директор на 2-ро училище „Акад. Емилиян Станев”. От 13 юни 2006 г. е началник на Регионалния инспекторат по образование в София. На 13 август 2014 г. става служебен зам.-министър на образованието. От ноември 2014 г. е зам.-министър на образованието в настоящия кабинет.

Facebook коментари
Previous
Next

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*