Skip to Content

Рецензия на Ивета Николова 10 в клас-„Полунощ“ от Дийн Кунц

Рецензия на Ивета Николова 10 в клас-„Полунощ“ от Дийн Кунц

Be First!

Рецензия на романа „Полунощ” oт Дийн Кунц
Един от майсторите на трилъра е американският писател Дийн Кунц. Той е роден през 1945г. в град Евърет, Пенсилвания. Първият му роман „В търсене на звездите” е публикуван през 1968г., а през 1970г. издава първият си трилър „Анти-човекът”. Романът, с който Кунц печели читатели е „Шепоти”, който излиза 10г. по-късно. Първото му хитово заглавие е „Демонското семе”, а след него почти всички негови творби стават бестселъри.
Не напразно, Дийн Кунц се е утвърдил в жанра трилър. Една от неговите най-известни творби е романът „Полунощ”. Действието се развива в малкото, крайбрежно градче Муунлайт Къв. Там всичко изглежда спокойно и нормално, но още от първите страници настръхваш и усещаш, че има нещо нередно. Започвайки със среднощното тичане на Дженис Кепшоу. Героинята нарича градчето „мътрво” не заради липсата на жители, а защото те започват да се променят и стават безчувствени чудовища в получовешки образ. Тези, които не са се изменили биват жестоко убити. Смъртта на Дженис Кепшоу бива разследвана от агентът от ФБР Сам Букър, който разбира, че жената не е единственият, а поредният случай на брутално убийство. Дали е сериен убиец или нещо свръхестествено?
В развитието на сюжетното действие авторът ни запознава с единадесет годишната Кристи Фостър, която е на път да бъде изядена не от кого да е, а от собствените си родители. Смелата репортерка Теса Локланд е дошла в града, за да разбули истината за смъртта на сестра си-Дженис, за която местните власти твърдят, че се е самоубила. В романът „Полунощ” както и в много други творби на Кунц, едно от главните действащи лица е човек с физически или психически недъзи, в частност-инвалидът Хари Талбот, който оказва незаменима помощ на героите.
Героите трябва да разберат какво става и как да се защитят иначе са обречени.
Книгата е пълна със страховити истории, които имат неочакван обрат. Романът от първата до последната страница те държи в напрежение. Всички, които обичат чувството им за страх и ужас да бъде погъделичкано, трябва да се запознаят с творчеството на Кунц.
Ивета Николова 10в клас

Facebook коментари
Previous
Next

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*