Skip to Content

Как се става журналист

Как се става журналист

Be First!

Да си журналист е забавна и удовлетворяваща работа. Но тази работа изисква добро обучение и много мотивация за работа. Журналистиката е страст. Трябва да обичате конкуренцията и винаги да можете да водите бележки. Повечето хора подценяват трудността на професията, но всъщност не е толкова лесно, колкото изглежда. Трябва наистина да се отдадете, за да се справите с тази работа.

Как се става журналист?

Първият критерий е образованието. Ако искате да сте добър журналист трябва да се обучавате за такъв.Малко са училищата,които предлагат такова образование,да не кажем нещо повече -Второ е единствено по рода си.В Него ще можете да изучавате журналистика и PR,да посещавате редакции на известни телевезии и вестници,да работите в училищното радио и списанието „Второ днес“.
Добри журналисти излизат и от специаности като Журналистика и Българска филология.Но вече трябва да имате основата,езиковата култура и умението свободно да изразявате мислси,да проучвате проблеми и да поставяте въпроси.За това почнете подготовката си навреме,още от средното училище

Журналистиката има страшно много разновидности. Журналистите работят в много различни сфери като политика, спорт, мода, списания, вестници, фотография, телевизия и други. Трябва да изберете в коя област искате да работите.

Стаж. Докато все още се обучавате е добре да придобивате стаж при някой професионален журналист. Това ще бъде много голямо предимство по-късно, когато искате да си намерите работя в някоя медия.

Създавайте контакти. Участвайте в различни семинари и събирания на журналисти и не само. Трябва да познавате повече хора. И колкото повече известни личности познавате – толкова по-добре.

Бъдете в контакт с професионалисти. От тях можете да разберете много неща за професионалния живот на журналистите.

Винаги си задавайте въпроса „как да бъда по-добър журналист?“. Това ще Ви помогне да се развивате.

Заплащане. Трудно е да се говори за заплащането при журналистите. Има такива, при които заплащането наистина е ниско и такива, които превръщат професията си в доходна. Това напълно зависи от Вас и от това как ще се възползвате от възможностите.

Facebook коментари
Previous
Next

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*