Skip to Content

Видове пристрастявания и зависимости.Статия на Борислава Пангалова от 10в клас

Видове пристрастявания и зависимости.Статия на Борислава Пангалова от 10в клас

Be First!

Човешкият организъм ежедневно е подлаган на външното влияние на вещества, приемани чрез органите за възприятие. Мозъкът реагира на тези вещества. Те променят и дори блокират адекватната му реакция.
Някои приети вещества водят до психическо и физическо пристрастяване на организма и се създава зависимост от определен вид. Отначало приемът започва с цел доставяне на удоволствие, като лечебно средство или за справяне с някакъв психологически проблем. С течение на времето се появява нужда от по-голяма доза за постигане на желания ефект. Когато организмът стане зависим и започне да изпитва болка от липсата на дадено вещество, приемът става с цел намаляване или избягване на болката.
Много разпространена и тежка е зависимостта от наркотични вещества. Съществуват различни видове наркотици, които се приемат чрез вдишване, таблетки, инжекции. Обикновено се консумират смесени с други вещества, а не в чист вид. Кокаин, хероин, морфин, опиум, ЛСД, амфетамини и други – разнообразието е твърде голямо. Пристрастяването към наркотици променя начина на живот, характера, а личността деградира. Понякога има фатални последици.
Съществува риск от употребата на някои вещества за медицински цели – анестетици, сънотворни, успокоителни, стероиди и др. Организмът привиква към тях и те престават да му действат, което води до непрекъснато увеличаване на дозите. Самите те се превръщат в медицински проблем.
Алкохолизмът е болестно състояние и продължителната злоупотреба с алкохол води до умствени и физически увреждания. Основният фактор, който го предизвиква, е жизнената среда на индивида. Засягат се социалното поведение и отношенията с околните. Връщането към нормален начин на живот е изключително трудно.
Много лесно се получава и зависимост от никотина. Рискът от бъдещи здравни проблеми не спира повечето пушачи да запалят следващата цигара. В момента, в който осъзнаят вредата, вече е късно да се поправят пораженията. Много от пушачите успяват да се откажат сами от тази пристрастеност, а други имат нужда от външна помощ.
Страстното увлечение към хазарта също може да доведе до болестно състояние. Карти, рулетка или залагания – важна е тръпката от поемането на риска. Проблемът е психологически и се отразява на начина на живот на комарджията, както и на отношенията му с хората около него.
Пристрастяване може да се развие например и към пазаруване, религиозна отдаденост, храна, екстремни усещания и още много други.
Всички видове зависимости дават лъжливо усещане за свобода или удоволствие, но накрая индивидът се оказва подвластен на своята страст. При всички случаи има психологическа зависимост, а при повечето – и физиологична. Настъпват промени с личността, които се отразяват на семейните и социалните контакти и междуличностните отношения. Променя се начинът на живот и моралните ценности на зависимия индивид. Много пъти хората в желанието си да задоволят своята страст са готови на престъпление. В най-лекия случай пристрастеният успява да си помогне сам. Най-тежкият изход е с фатален край.
Първата стъпка за справянето с проблема е осъзнаването на зависимия, че има проблем. Втората е да потърси помощ. Често пъти процесът на отказване е продължителен, мъчителен, скъпоструващ или с нетраен ефект. Най-важна е психологическата нагласа на личността, силата на желанието и волята да възстанови нормалния си начин на живот.

Facebook коментари
Previous
Next

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*