Skip to Content

Нов подход за докосване на ученическия интерес и любопитство

Нов подход за докосване на ученическия интерес и любопитство

Be First!

Euro4Science и „Знам и мога“ – нов подход за докосване на ученическия интерес и любопитство

Ученици от различни краища на Европа се събраха в една зала, за да обменят мнения относно новия проект, свързан с криминологията и идеята за новия начин на преподаване, създаден в град Авейро, Португалия.

Проектът „Euro4Science“ разглежда прилагането и изследването на методите на криминологията в обучението по природни науки в европейските училища. Създателите на проекта разработват наръчник за учители и ученици с цел изучаването на природните науки в училище да бъде по-привлекателно и интересно за учениците. Той се фокусира върху трудностите, които европейската (а и не само) образователна система среща в опитите си да намали риска от отпадане на учениците от училище, именно заради трудността на децата и юношите да разберат как работи науката в природата.

Euro4Science е финансиран от португалската национална агенция и има награда от Европейската комисия за нововъведенията, които предлага. Проектът разработва и тества наръчник, както и включва куфарче, имитиращо тези от любимите криминални сериали. В него се съдържат материали, разработени в университета в Авейро – материали, които дават възможност да се разреши криминално престъпление и да се използват различни техники за постигане на тази цел – вземане на отпечатъци, определяне дали дадена течност е кръв или не и т.н. Учителите от училищата-партньори на сдружението „Знам и мога“, основано през 2007 година, биват предварително обучени по какъв начин трябва да проведат разследването.

Също така участниците в проекта имат възможността да пътуват в различни страни, в различни краища на Европа, което е добра възможност да се сблъскаш с нови култури и да придобиеш опит в общуването с по-различни от теб хора, както споделиха някои от присъстващите на конференцията ученици. „Човек има представа как изглеждат и как се държат хората, но когато се срещнеш с тях лице в лице, е доста по-различно“, казва Евгени Найденов от 2. СОУ „Акад. Емилиян Станев“.

Нещо, за което малко хора, даже почти никой, не се е замислял е дали всъщност криминологията е най-добрият начин да привлечем вниманието на учениците. Замислете се. Майките в днешни времена почти непрестанно се притесняват къде са в момента децата им, с кого са и какво правят.

Всеизвестно е, че по улиците бродят всякакви типове, особено нощем, когато е времето да минем през дискотеката на път за вкъщи. Има немалко сериали по телевизията, както и в Интернет, които реално показват на зрителите не само как се разследва дадено престъпление, но и как се извършва – стъпка по стъпка. А агресията, най-вече при тийнейджърите – в училище и извън него, често пъти си казва думата. Хората от по-старите поколения постоянно твърдят, че зад нея стоят компютрите и компютърните игри като CS, например. Истината е, че ако всичко опираше само до тях, тогава всичко би било в рамките на сравнително нормалното. Агресията се поражда не от едно и две неща, а от много повече, като например: компютърни игри, криминални сериали, агресивна музика, агресия в семейството, стрес и т.н.

От една страна, криминологията като по-достъпен и по-привлекателен начин за поднасяне на научна информация, е наистина добър метод, защото, както се вижда, една немалка част от учениците сериозно се замислят върху възгледа си за природните науки, които изучават. От друга страна, обаче трябва да се замислим и дали не пробуждаме някакъв интерес към самия начин на извършване на престъпления. Както може би сте чували тук-там, играейки игри, в които се „тепаме“, ние започваме да си мислим, че и в живота е така: ще се сбием и ако нещо се обърка, ще изпием един магически елексир и всичко ще е наред. Защо това да не важи и за криминологията като част от ежедневието ни – още в училище навлизаме навътре в теорията на престъпната дейност и решаваме, че може и да ни се размине ако се пробваме на практика – като при наркотиците?

Розалина Данчева, 9. в клас

Facebook коментари
Previous
Next

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*