Skip to Content

Литературнокритическа статия за романа „Бел Ами” на Мопасан от Борислава Пангалова,10.в клас

Литературнокритическа статия за романа „Бел Ами” на Мопасан от Борислава Пангалова,10.в клас

Be First!

Литературнокритическа статия за романа „Бел Ами” на Мопасан

Мопасан е един от най-прочутите представители на социалния реализъм във Франция. Последовател на Гюстав Флобер и Емил Зола, той създава реалистична картина на тогавашното висше общество.
Най-известната творба на Мопасан е романът „Бел Ами”. Самият автор се отъждествява с героя си – често се подписва с това прозвище под своите статии, публикувани във вестниците, за които работи като редактор.
В „Бел Ами” се разглеждат множество общочовешки въпроси: моралния упадък на висшето общество и на обикновения човек, готов на всичко, за да се изкачи по социалната стълбица. Поставен е и проблемът за мъжа-куртизанка, който използва външния си вид, трупайки богатство и слава чрез обожателките си. Тези идеи са характерни за Реализма, при който подобни аспекти от живота и характера на хората се предават максимално достоверно и обективно.
Главен герой в романа е Жорж Дюроа – беден красавец от селски произход, без особено образование, но с големи амбиции. Ставайки редактор в „Ла ви франсез”, той започва борбата си за издигане в обществото. Безскрупулен в мислите и постъпките си, този младеж се възползва от всички жени от висшето френско общество, с които се запознава. Да ги очарова е единствената му способност и той го прави с леко сърце и чиста съвест: няма нищо против Клотилд дьо Марел да го издържа; женейки се за Мадлен Форестие, Дюроа не само получава половината от богатството й, но се възползва от нейния талант, за да се прочуе като редактор. А когато вече не се нуждае от нея, зарязва я, опозорявайки името й пред обществото. Бел Ами прелъстява и съпругата на собственика на „Ла ви франсез”, г-жа Валтер, за да разкрие долните политически сделки във висшето общество. В края на романа дори се жени за дъщеря й, Сюзан, с цел да се сдобие с несметното богатство на момичето.
Но макар главният герой да е лишен от морални ценности, всеки е склонен по някакъв начин да се отъждестви с него, да си представи как би постъпил на мястото на Дюроа. Той дори ни става по-близък с отчаяното си желание за успех, което поражда неговите изобретателност и находчивост. Тези качества изобилстват у младия Жорж. А бедният му произход и високото самочувствие, сами по себе си несъвместими, го стимулират допълнително и го тласкат по пътя на успеха.
С интересни персонажи и свежи интриги, но и с дълбоки философски идеи и ценности, романът на Мопасан ни отвежда право в сърцето на френското общество и ни разкрива тайните както на света около нас, така и тези на собствената ни душевност.

Facebook коментари
Previous
Next

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*