Skip to Content

Млади изследователи

Млади изследователи

Be First!

Днес нашите второкласници бяха на посещение в Музея на минното дело в Перник.

Музеят по минно дело в Перник не се помещава в сграда, а е част от подземна галерия. Първата копка на рудника, в който сега се помещава музеят, е направена през 1891 г. Той е действащ до 1966 г., когато залежите му са изчерпани и той е затворен, а след около 20 години е превърнат в музей.

Минният музей е единствен по рода си на Балканите. Подобни музеи има само в Белгия, Германия, Полша и Русия.

Една от атракциите за посетителите са каските, които трябва да сложат, преди да влязат в подземната част на музея. Всъщност в тунела няма никаква опасност за гостите. Галериите на старата мина са дълги 630 м, в тях са разположени около 30 експозиции, които следват развитието на минното дело в България.

В началото се минава през тунел, укрепен с тухли и дървени подпори – така, както е било в миналото. По цялото протежение на галериите могат да се видят различни съоръжения за укрепване и осветление. Представена е и експозиция на транспортната техника – различни видове локомотиви и пътнически вагонетки, повечето от които са автентични и показват прогреса в минната индустрия след 1896 г.

Посетителите могат да се докоснат и до автентични миньорски инструменти. В експозициите на музея са показани аксесоари и екипировка, минни телефони и средства за комуникация, предпазни средства, самоспасители и др.

Част от инвентара е и първият локомотив, вкаран в експлоатация в Мини Перник – Siemens от 1925 г.

  Освен тези интересни факти,свързани с минното дело в България,децата работиха с глина, съвместно с известен майстор-грънчар от Босненската грънчарска школа и посетиха най-високия и най-топъл гейзер на Балканския полуостров в Сапарева баня /височина 18 метра и температура – 103 градуса/

 mina geizer glina-1
Facebook коментари
Previous
Next

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*