Skip to Content

Жестока гавра с българската памет на Каймакчалан

Жестока гавра с българската памет на Каймакчалан

Be First!

Античовешка проява на омраза към българския народ извърши бивш македонски журналист на националния празник 22 септември.
На Деня на независимостта на България (Случайна ли е датата?) Миленко Неделковски – македонски гражданин от Скопие – публикува в профила си във Facebook свои снимки. На тях се вижда как той и група мъже разбиват с чук паметна плоча, поставена на връх Каймакчалан в чест на загинали български войници. Текстът под снимките гласи: „Мисията напълно завършена. Незаконно поставената бетонна плоча от група български престъпници напълно е унищожена и превърната в прах“.
Бруталните действия и противоестественото самохвалство пораждат моментална и яростна реакция от страна на цялата българска общественост. Хиляди българи се включиха с гневни коментари, осъждайки вандализма и поругаването на народната памет. Престъпното потъпкване на националната гордост от героизма на загиналите войници е не само антибългарско, но и нехуманно деяние. Да отдава почит на героите си е човешко право на всеки народ.
Паметната плоча е поставена на връх Каймакчалан в чест на стогодишнината от епичната битка, състояла се през 1916г по време на Първата световна война. България се бие на страната на Централните сили, а Сърбия – на Съглашението. Над 3000 българи намират смъртта си в тези сражения.
Каймакчалан е най-високият връх на Нидже планина. Намира се на границата между Гърция и Македония. При сравняване на по-стари карти с по-нови става ясно, че сега върхът е по-нисък с повече от десет метра. Смята се, че това е в пряк резултат от продължителния артилерийски обстрел по време на Първата световна война. Българските военни удържат върха 47 дни срещу сръбските части в съотношение 1:18. Там са родственици и потомци на видни българи ката Вазов, Райна Княгиня, Хаджи Димитър. Силният дух на българските войници не се пречупва и храбрата жертвоготовност заслужава почитта на съотечествениците им. Паметната плоча е поставена от български военослужещи в знак на признателност към геройски загиналите на този фронт.
Българската държава от години прави предложения за съвместни чествания на паметта на загиналите войници. Това е утвърдено в световен мащаб в полза на помирението и не засяга политически, национални и религиозни интереси. В официалната позиция от българска страна се призовават властите в Република Македония ясно да се разграничат от подобни вандалски актове, които не са изолиран случай и заплашват добросъседските отношения. Българският премиер Бойко Борисов заплаши, че ако Скопие не реагира навременно и адекватно, няма повече да получава помощ от България. Той напомня, че Македония ще има нужда от българския глас за приемането й в Европейския съюз, за който кандидатства. Съпредседателят на Патриотичния фронт и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов написа отворено писмо до президента на Македония Георге Иванов, в което се казва: „Република България бе първата, която призна независимостта на Република Македония преди 25 години. Обаче в Република Македония се толерират всевъзможни антибългарски прояви, което не е случайно. Остава впечатление, че това е част от македонската политика за насаждане на омраза към българския народ…Заявявам, че ако не предприемете действия, нито една партия в българския парламент няма да подкрепи македонската държава за ЕС и НАТО“.
Според официално съобщение на Македонското външно министерство, плочата е незаконно поставена. Тя е на чужда територия и за нея не е поискано официално разрешение, което е породило негативни чувства у гражданите.
Самият Неделковски е с криминална биография. 58 годишният македонец е съден през 2008г за измама на македонски граждани с фалшиви американски визи. Заради настоящата си скандална проява официално попада в списъка на нежеланите за България посетители.
На 22.02.1999г Министър-председателят на Р България и председателят на Р Македония подписват съвместна декларация в опит да подобрят отношенията между двете държави и да допринесат за по-нататъшното развитие на връзките между тях. В нея се казва: „Двете страни ще предприемат ефикасни мерки за предотвратяване на недобронамерена пропаганда от страна на институции и агенции и няма да допускат дейности на частни субекти, насочени към подстрекателство на насилие, омраза и други подобни действия, които биха навредили на отношенията между Република България и Република Македония“.
На какво се дължи въпреки положените усилия продължаващата антибългарска пропаганда и умишленото насаждане на нетърпимост в Р Македония? Въпросният срамен акт израз на лична омраза с патологично измерение ли е, или поръчков вандализъм с политическо съдържание? Целта отмъщение ли е, или влошаване отношенията между двете държави на национално ниво? Съвпада ли мнението на българи и македонци по тези въпроси? Конфликтът на интереси трябва да бъде премахнат в полза на усилията за мир и просперитет.
Българите и македонците имат обща история и говорят сходни езици. От взаимна полза е поддържането на сътрудничество, разбирателство и добросъседство в стремежа на двете страни за интеграция в европейските и евроатлантически структури. Това е възможно само с открит диалог по възникващите проблеми и с взаимно зачитане на държавните закони, демократичните принципи и човешките права.

Аналитична статия от Борислава Пангалова,11.В клас

Facebook коментари
Previous
Next

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*