Skip to Content

На 14 ноември 1907г е родена Астрид Линдгрен,любима детска писателка

На 14 ноември 1907г е родена Астрид Линдгрен,любима детска писателка

Be First!

Астрид Линдгрен е една от най-прочутите детски писателки. Родена през 1907 г., тя израства във ферма край град Вимербю, Южна Швеция. Заедно с останалите деца от семейството, прекарва щастливо и безгрижно детството си, а афинитетът й към книгите проличава още тогава.

След като завършва училище, Астрид забременява. Родителите й са шокирани от този факт и й обръщат гръб. За да избяга от укорите им, тя се премества в Стокхолм и започва работа там, но, когато наближава време да роди, тя отива в Дания, където липсата на подкрепа я принуждава да даде детето си за осиновяване. Пет години по-късно съдбата я среща с бъдещия й съпруг – Стуре Линдгрен. Неговото желание да осинови детето на Астрид й дава кураж да си го вземе обратно и тримата заживяват заедно. През 1934 г. се ражда и дъщеричката им Карин.

Ако на децата им се даде любов, добро отношение, те сами ще се погрижат за себе си.

Мъжът на Астрид намира възпитанието на двете им деца за истинско мъчениe, докато тя самата е на съвсем различно мнение: „Ако на децата им се даде любов, добро отношение, те сами ще се погрижат за себе си.“ Точно любовта и отдадеността й към децата я водят към писателската професия.

Първата героиня от своя книга, любимката на малки и големи – Пипи, Астрид Линдгрен измисля в опитите си да развесели болната си дъщеря. Молбата на Карин – мама да й разкаже за Пипи Дългото чорапче, кара Астрид да започне да съчинява историите си за палавото момиче с луничките. Навършила 37, шведската писателка успява да напише първата си книга. Първоначално творчеството й бива неразбрано, но през 1945 г. „Пипи дългото чорапче“ печели първа награда за най-добра детска книга.

След този свой успех Астрид Линдгрен започва работа като редактор на детска литература. Там тя посвещава 25 години от живота си и написва повече от 80 книги, сред които и емблематичните „Карлсон на покрива“, „Емил от Льонеберя“, „Роня, дъщерята на разбойника“, „Братята с лъвски сърца“, и, разбира се, „Пипи Дългото чорапче“.

През годините Линдгрен получава множество призове за творчеството си: наградите „Ханс Кристиан Андерсен“ и „Луис Карол“, както и Международната литературна награда на ЮНЕСКО са само някои от тях.

Избрана за най-прочута шведка на столетието, Астрид Линдгрен умира на 94 години в съня си. В нейна памет в дома й е направена мемориална скулптура, наречена „Езерото на Астрид“.

„Нямам нищо против да умра. Ще го направя с радост, но сега трябва първо да изчистя къщата.“

Facebook коментари
Previous
Next

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*