Skip to Content

МОН въвежда точкова система за оценяване на учениците

МОН въвежда точкова система за оценяване на учениците

Be First!

Новият държавен образователен стандарт за оценяване на учениците предвижда възможност за оценяване в точки. Става въпрос за националното външно оценяване след 4, 7 и 10 клас, и за държавните зрелостни изпити. Въвежда се скала за преобразуване на оценките, получени в училище, като за отличен (6) се дават 50 точки, за много добър (5) – 39 точки, за добър (4) – 26, а за среден (3) – 15 точки. Оценяването с точки се счита за по-прецизен и точен метод за измерване на резултатите на учениците. Това каза Станимир Цветков – начални отдел в Центъра за контрол и оценка на качеството в училищното образование по време на конференция „Създаване на качествено учебно съдържание в условията новия Закон за предучилищното и училищното образование“, организирана от издателствата „Анубис“ и „Булвест 2000“ на 9 ноември 2016 г. в хотел „Рамада“ в София.

Така най-високият общ бал за влизане в гимназиите след 7 клас вече става 500 точки вместо познатото досега 36.00. Резултатът от ДЗИ в 12 клас ще се изписва в дипломата с оценка, но ще се отбелязват и получените на изпита точки.

На конференцията бяха представени още утвърдените програми по български език и литература и по математика за 5 и 6 клас, както и проектите на програми за гимназиалния етап, които предстои да бъдат подложени на публично обсъждане. Само българска литература е предвидено да бъде изучавана в 7, 10, 11 и 12 клас, съобщи Красимира Александрова – главен експерт по български език и литература към Дирекция „Образователни програми и образователно съдържание“ в Министреството на образованието и науката (МОН). В 8 и 9 клас ще се изучава световна литература от античността до модернизма.

Освен новото учебно съдържание конференцията разгледа и методиката на смесеното обучение и преподаването чрез печатен и електронен учебник. Смесеното обучение пести време на учителя, но преподаването чрез него трябва да е предварително много добре подготвено, каза Маруша Кмет от словенското издателство Рокус Клет. Учебниците не трябва да имат дълги текстове, защото учениците търсят и възприемат все по-кратко съдържание, предупреди преподавателят по ИТ Ангел Ангелов от училище „Сава Доброплодни“ в Шумен.

Все повече българските образователни продукти се издигат на нивото на съвременните очаквания и новите технологии, каза от името на организираторите „Анубис“ и „Булвест 2000“ Николай Табаков. Съвременният учебник вече официално съществува като печатно и електронно издание, въпреки че финансовото обезпечаване на електронното издание все още е отговорност само на издателите, добави той. Да гледаме на образованието като на подготовка за живота, призоваха от Институт „Монтесори България“, чиито представители също взеха участие в конференцията.

Източник: www.actualno.com

Facebook коментари
Previous
Next

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*