Skip to Content

Защо мозъкът е по-важен от парите?

Защо мозъкът е по-важен от парите?

Be First!

Клуб ДА ПОГОВОРИМ ЗА НАУКА НА ЧАЙ

Pъководител на Клуба: Кремена Дукадинова

Марк Зукърбърг, основателят на Facebook и жена му Присила Чан са в горния 1% на най-богатите хора в света. Но същевременно никой не споменава, че те са и в горния 1% на най-умните хора в света. Много хора не знаят, но още преди Марк да стане най-младия милиардер, той е бил намерен от специална програма за търсене на „надарени младежи”. В същото време Чан е била най-голямата отличничка в училището си, което от своя страна е едно от най-елитните в Америка. Приета е в Харвард без дори да кандидатства там. Това говори достатъчно.

Всеки може да е богат. Това е въпрос на късмет, съобразителност и обикновено на това къде, кога и в какво семейство си се родил. Можеш да станеш и богат по нечестен път – наркотици, оръжия, убийства, рекети и какво ли още не. Днешното общество страда от фикс идеята, че парите са най-важното на света. Но това не е така. Защото в един момент милиардите губят смисъл и самите те стават единственото, заради което съществуваш. Има ли значение дали ще имаш 1 милиард или 100 милиарда? Това са толкова много пари, че можеш да имаш всичко, което си пожелаеш и пак да не ги изхарчиш. Обикновено онзи един процент на най-богатите хора не са в ползва на човечеството. Дори напротив – те целят максимално да се възползват от по-бедните, за да имат още повече пари.

Един друг процент е много по-важен – този на най-умните хора на света. Иронично е, че единият процент на богаташите е много по-популярен, уважаван и харесван от този на най-големите мозъци на планетата. Лесно е за обяснение, но е трудно за вярване. И е тъжно, че ние сме обожествяваме онези, които ни тъпчат, за да се тъпчат, а дори не знам за онези на които дължим целия прогрес на нашата раса.

mathematicsТъжно е, че в целия свят математика е подценявана от масите, защото е трудно. В Америка, например, е социално приемливо и дори престижно да си зле по математика. Иначе си задръстен. В същото време е прекрасно да си безмозъчен милионер „професия син”, чиято единствена дейност на този свят е да консумира и харчи. А в същото време онези математици и висши инженерни умове, които карат човечеството да се развива, да върви напред са „задръстеняци”, те са никои.

Психолозите си обясняват това с факта, че всеки иска да е богат, да е известен, да му е лесно и да живее безгрижно, къпейки се в пари. Докато никой не иска да прекарва времето си мислейки, усърдно работейки и влагайки целия си труд и мозък в някаква дейност. Защото това е трудно, „гадно”. Време е светът и хората да разберат кой 1% от човечеството е по-ценен, по-важен и по-достоен за уважение.

Автор:от Кремена Дукадинова

Facebook коментари
Previous
Next

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*