Skip to Content

Специално: Лилия Джунова за предизвикателствата на професията

Специално: Лилия Джунова за предизвикателствата на професията

Comment

Лилия Джунова е един от най-обичаните преподаватели във 2 СОУ“Акад.Емилиян Станев“ в София. Макар да я определят като най-взискателната учителка, нейните ученици пазят топъл спомен за нея, дори след като завършат. Малко са тези, които не си спомнят с умиление часовете по български език и литература под ръководството на Лили Джунова.

Като един от символите на нашето училище и заради репутацията и на най-добрия и иновативен преподавател по български език и литература, от списание „Второ днес“, решихме да зададем няколко въпроса на госпожа Джунова.

Ние: Госпожо Джунова, трудно ли е да бъдеш учител през 2013-та година?

Лилия Джунова: Трудно е, разбира се. В ерата на информационната революция традиционните методи на преподаване вече не са актуални. Сега е необходимо да бъдем интерактивни, да привлечем ученика чрез новите технологии, които за него са даденост. Аз се опитвам да използвам максимално възможностите на интернет, тъй като добре съзнавам, че светът ни вече е виртуален. В тази връзка приветствам всеки учител, който използва нетрадиционни методи на преподаване, защото чинът и дъската отдавна не са достатъчни, за да предизвикаш интерес сред учениците.

Ние: Тази година преподавахте само на 12-ти клас… Притеснявахте ли се заради матурите?

Лилия Джунова: Определено да си учител по БЕЛ /Български език и литература/, особено на зрелостници, е много трудно. Много се притеснявах. Изисквах много от моите ученици и се надявам, че това е за добро. Вероятно сега те ме мислят за много строга, но по-късно ще оценят защо съм ги карала да учат толкова много. Вложих всичко от себе си, наистина огромни усилия, но се надявам че успехът на 12-тите класове ще е висок. Това би ме зарадвало много.

Ние: От миналата година училището е с нов директор – госпожа Елеонора Лилова. Как е да имаш нов шеф?

Лилия Джунова: Познавам госпожа Лилова отдавна и нито за момент не съм се съмнявала, че тя ще бъде успешен директор. Засега съм повече от впечатлена. Тя е много дейна, създаде приятна работна атмосфера, а и също като мен смята, че е време да променим начина, по който училището се презентира. От следващата учебна година по инициатива на госпожа Лилова, 2 СОУ въвежда и профил „Журналистика“. Вярвам, че много бъдещи медийни звезди ще се обучават при нас, защото профилът е иновативен и насочен практически-няма да правим журналисти на теория, ще се опитаме да бъдем максимално практични. Впрочем, директорите на нашето училище като цяло получават висока оценка. Не мога да не спомена Ваня Кастрева, чийто успехи във Второ бяха забелязани, и днес тя е ръководител на регионалния инспекторат по образованието за София.

Ние: Имате ли горчиви спомени в своята кариера?

Лилия Джунова: Имам, да. Неприятно ми е, когато учениците се карат с мен, защото съм ги оценила слабо. Никога не съм си позволявала да бъда пристрастна и ако някой е получил слаба оценка, то определено го е заслужавал. През годините съм се стремяла да правя и компромиси… Не обичам да бъда лошата учителка, но в името на доброто образование и това се налага.

Ние: Зрелостниците от випуск 2013 ви дадоха грамота за най-взискателен преподавател…

Лилия Джунова: Съзнавам, че най-взискателен е дипломатично изражение за титлата „най-строг“. За пореден път казвам, че преподавателите по БЕЛ нямат алтернатива. Матурата е задължителна. Не бих могла да си представя да бъда снизходителна и да не изисквам от учениците си, когато знам, че резултатите по моя предмет до известна степен определят и бъдещето им. Сигурно има зрелостници, които ми се сърдят или ме смятат за строга… Но съм сигурна, че след години, когато и те имат деца, ще разберат защо съм държала да учат. Просто искам най-доброто за тях.

Едно интервю на списание „Второ днес“.

Facebook коментари
Previous
Next

One commentcomments

  1. Тя си остава любимата ми учителка. Заради нея започнах да чета книги и четенето ми е най-голямото удоволствие и до днес.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*