Skip to Content

Второ СОУ участва в уникален експеримент на TV7

Второ СОУ участва в уникален експеримент на TV7

Be First!

Елеонора Лилова – директор на Второ училище, Арнела Алич – ученичка в 8.ми клас и Неда Кръстанова от Центъра за контрол и качество на образованието към МОН гостуваха в студиото на сутрешния блок „Добро утро, България!“.

Водещата на „Добро утро, България!“ – Диана Радева, заедно с репортера Деан Колев, пък бяха гости в нашето училище, за да проверят наистина ли младежите у нас не могат да се справят с логически задачи. На нашите ученици бяха раздадени тестове с по пет въпроса, които имаха за цел да установят нивото на логическо мислене на учениците. Поводът бе международно изследване, което класира на предпоследното 43.то място българските деветокласници.

Успеваемостта на децата беше 51% като на един от петте въпроса никой от тях не успя да даде правилен отговор, а причината – спецификата на темата на въпроса.

Госпожа Лилова подчерта, че българските деца могат да се похвалят с много научни успехи по света, но също така е на мнение, че има какво да се научи от резултатите от изследването. На него е нужно да се гледа позитивно, посочи тя. Госпожа Лилова допълни, че през последната година има динамична промяна в подхода към учениците и се търсят по-интересни и по-атрактивни за тях начини да учат. Педагогът подчерта, че развитието на българските деца зависи, както от образователната система, така и от семейството и въвличането на учениците в културни мероприятия.

Арнела, като представител на поколението, което попада в изследването, заяви, че колко добре могат да се справят децата с даден проблем, може да проличи само в конкретна ситуация. Ученичката е на мнение, че не училището, а семейството и възпитанието са в основата на проблемите на определени деца да се справят с теста. Много от младежите, призна Арнела, не са концентрирани върху учебния процес и ученето, тъй като не си дават сметка за ползите, които то ще има за в бъдеще.

Целта на теста е била не да изследва глупостта на учениците, а да покаже способността им да решават проблеми, обясни от своя страна Неда Кръстанова. Изследването се прави за първи път и има за цел да покаже дали училището, семейството и изобщо обществото подготвя децата да се справят с различни ситуации.

Вижте целия репортаж на страницата на TV7.

Facebook коментари
Previous
Next

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*