Skip to Content

Посещение на АЕЦ „Козлодуй“

Посещение на АЕЦ „Козлодуй“

Be First!

На 7.ми април госпожа Кремена Дукадинова организира интересно и вълнуващо пътешествие в АЕЦ „Козлодуй“. Нейната идея бе да покаже на своите ученици колко е важна физиката в реалния живот на хората.

Посещението предизвика огромен интерес, а учениците останаха впечатлени от внушителната технология, благодарение на която се извършва сложната ядрена реакция при производството на електроенергия.

Някои малко известни факти бяха особено любопитни за всички:

-Водата в охладителната система на реакторите е с температура 300 градуса, но не кипи, защото е под огромно налягане;
-Радиационният фон в централата е по-нисък от този на Орлов мост;
-За да се изгради нов блок в електроцентралата се преминава през сложен лицензионен режим, който трае около 10 години, поради което вероятността това да стане е доста по-малка от тази да се доизгради АЕЦ „Белене“, където лицензът вече е издаден.
-В захранващите канали от река Дунав живеят огромни риби, защото риболовът е забранен и те имат възможност да се развиват без никакви естествени врагове.

Напомняме, че АЕЦ Козлодуй” ЕАД е единствената атомна централа в България и е най-големият производител на електрическа енергия в страната, като обезпечава повече от една трета от националното годишно електропроизводство. Това определя особено важното значение на предприятието като фактор за икономическа стабилност в регионален и в национален план. АЕЦ “Козлодуй” произвежда най-евтината енергия в страната, с което осигурява поддържане на приемлива цена на електроенергията за крайните потребители в България.

На площадката на АЕЦ “Козлодуй”, по руски проект, са изградени 6 енергийни блока с обща електрическа мощност 3760 MW, оборудвани с реактори с вода под налягане. В изпълнение на поетите ангажименти на България, свързани с присъединяването на страната към Европейския съюз, АЕЦ “Козлодуй” прекрати експлоатацията на първите четири енергоблока преди изтичане на проектно предвидения им ресурс – решение, което е повече от спорно и продължава да предизвиква полемика за икономическите последици за страната ни.

Facebook коментари
Previous
Next

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*